edem papilar, consult | Ofta Total

Edem papilar: de ce apare și cum se tratează? 

Edemul papilar este o afecțiune oftalmologică destul de severă în care nervul optic din spatele ochiului se umflă. Simptomele pot include tulburări de vedere, dureri de cap și greață. Specialiștii Ofta Total te ajută să înțelegi ce este edemul papilar, cum îl recunoști și cum se tratează această urgență medicală oftalmologică.  

Ce este edemul papilar 

Edemul papilar reprezintă o inflamație (umflare) a capului nervului optic, pe fondul creșterii presiunii intracraniene (hipertensiune intracraniană). Nervul optic conectează ochiul și creierul. De obicei, edemul papilar afectează ambii ochi, dar poate fi și unilateral.  

Deoarece cauza principală a edemului papilar este creșterea presiunii intracraniene, acesta este un semn de alarmă care poate prezice existența unor probleme precum tumora cerebrală, inflamația sistemului nervos central, tromboza venoasă cerebrală sau hipertensiunea intracraniană idiopatică. 

Edemul papilar este considerat o urgență medicală, deoarece hipertensiunea intracraniană poate fi gravă, chiar cu potențial de a pune viața în pericol.  

Cauzele edemului papilar 

Rețeaua de nervi, sânge și lichid de la nivelul creierului se potrivesc perfect în interiorul craniului. Dar pentru că spațiul este limitat, dacă se întâmplă ca țesuturile să se umfle, să crească sau atunci când există mai mult lichid decât în mod normal, presiunea intracraniană crește, ceea ce poate provoca edemul papilar. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe cauze: 

  • un traumatism cranian 
  • o tumoră a creierului sau a măduvei spinării 
  • inflamație a creierului sau a oricăruia dintre învelișurile sale, precum meningita 
  • tensiune arterială foarte ridicată 
  • sângerare la nivelul creierului 
  • un cheag de sânge sau o problemă venoasă 
  • acumularea de puroi de la o infecție cerebrală 
  • probleme cu fluxul sau cantitatea de lichid care circulă prin creier și măduva spinării 

Atunci când nu există un motiv evident pentru creșterea presiunii intracraniene, afecțiunea se numește hipertensiune intracraniană idiopatică. Acest fenomen este rar, însă se produce cu o frecvență mai mare la femeile obeze aflate în perioada fertilă, arată datele.  

Simptome 

Există situații în care edemul papilar nu provoacă semne și simptome, dar atunci când provoacă acestea sunt: 

  • dureri de cap puternice dimineața sau când stai întins 
  • vedere neclară 
  • vedere dublă (diplopie) 
  • greață și vărsături 
  • simptome neurologice (probleme de mișcare sau de gândire) 
  • pierderea vederii se înrăutățește pe măsură ce afecțiunea progresează 
edem papilar, simptome - infografic | Ofta Total Sibiu

Diagnosticul edemului papilar 

De multe ori, edemul papilar este depistat în timp ce specialistul investighează altă afecțiune care provoacă dureri de cap sau probleme de vedere.  

Oftalmologul va realiza un examen al ochiului și eventuale teste suplimentare printre care testarea câmpului vizual, astfel încât să observe posibilele inflamații ale capului nervului optic. Dacă aceste dă semne că ar fi umflat, specialitul oftalmolog îți va recomanda, cel mai probabil, un RMN. De asemenea, mai poate solicita o puncție lombară.  

Alte teste pot include analize de sânge pentru a determina nivelul de fier și alte substanțe din sângele. 

Tratamentul edemului papilar 

Dacă edemul papilar este determinat de hipertensiunea intracraniană idiopatică, specialistul îți poate prescrie un inhibitor al anhidrazei carbonice.  

Totodată, este foarte important să acorzi o atenție sporită greutății corporale, ca parte din strategia de prevenție a edemului papilar pe termen lung. Este de asemenea esențial să îți menții valorile tensiunii arteriale în limite sănătoase.  

În cazul în care tratamentul edemului papilar cu medicamente nu este eficinet, este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală cu scopul ameliorării hipertensiunii intracraniene.  

Dacă edemul papilar are la bază altă cauze, tratamentul se va orienta către cauza de bază.  

Este foarte important să iei măsuri și să tratezi edemul papilar pentru că, netratat, poate duce la pierderea vederii.  

Ai recunoscut simptomele edemului papilar și te temi să nu se agraveze? Fă-ți o programare la Ofta Total și vino la o consultație.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top