Episclerita este o afecțiune oculară care apare atunci când se inflamează episclera, țesutul dintre sclera și conjunctiva ochiului. Episclerita poate afecta unul sau ambii ochi. Află de la specialiștii Ofta Total cum se manifestă episclerita și care sunt opțiunile de tratament.
Ce este și de ce apare episclerita?
Episclera reprezintă stratul de țesut dintre membrana de suprafață (conjunctiva) și partea albă și fermă a ochiului (sclera). În episclerită, episclera devine inflamată și roșie. Deseori provoacă iritații, durere sau o senzație de nisip în ochi. Episclerita nu trebuie confundată cu conjunctivita, pentru că nu provoacă secreții oculare.
Episclerita este, de cele mai multe ori, inofensivă și se vindecă de la sine. În anumite situații, episclerita poate să recidiveze.
Cauzele episcleritei nu se cunosc cu exactitate. Inflamația poate să apară, de exemplu, atunci când ai ochii obosiți, ai citit mult sau ai petrecut timp îndelungat în fața calculatorului, când petreci timp într-un mediu uscat, cu praf.
În cazuri mai rare, episclerita poate fi asociată cu anumite tulburări sistemice de bază, precum artrită reumatoidă, boala Crohn, artrită psoriazică, colită ulcerativă, spondilită anchilozantă, Lupus, unele boli dermatologice, anumite afecțiuni maligne etc.
Simptomele episcleritei
Principalul simptom al episcleritei este înroșirea la unul sau, ocazional, la ambii ochi. Alte simptomele pot fi lăcrimare, sensibilitate la lumina puternică, o senzație de căldură, înțepături sau nisip în ochi.
Există două tipuri de episclerită și, deși simptomele menționate sunt frecvente în ambele, există și mici diferențe.
- Episclerită simplă: caracterizată de înroșirea unei secțiuni și, uneori, a întregului ochi, cu disconfort minim.
- Episclerită nodulară: umflături ușor ridicate, înconjurate de vase de sânge dilatate, de obicei într-o singură zonă a ochiului, care pot provoca disconfort.
De obicei, aceste simptome nu afectează grav vederea. Ele pot să dispară de la sine, în câteva săptămâni, însă pot și să revină câteva luni mai târziu.
Diagnosticul episcleritei
Episclerita la ochi se diagnostichează în urma unui examen oftalmologic și pe baza istoricului medical și a simptomelor prezente.
- Te sfătuim să informezi medicul dacă suferi de alte probleme de sănătate.
- Este posibil ca specialistul să solicite și teste suplimentare, precum teste de laborator sau/și teste imagistice, ca să afle dacă ai o tulburare inflamatorie sau a sistemului imunitar.
Tratament
În cele mai multe cazuri, episclerita trece de la sine și este posibil să nu ai nevoie de niciun tratament, dar simptomele pot fi ameliorate prin utilizarea lacrimilor artificiale sau a unui unguent lubrifiant special. Aceste produse înlătură simptomele și roșeața episcleritei.
Dacă disconfortul creat de episclerită este mai ridicat, medicul oftalmolog îți poate recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, sub formă de picături sau cu administrare orală.
De multe ori, episclerita nodulară necesită un tratament supravegheat atent de un specialist oftalmolog, precum picături oculare corticosteroide.
În cea mai mare parte, tratamentele pentru episclerită abordează afecțiunile inflamatorii de bază.
Experimentezi simptomele episcleritei? Fă-ți o programare la Ofta Total și vino să găsim împreună cea mai bună opțiune de tratament.