Conjuctivita, Diagnostic si Tratament la Ofta Total Sibiu

Conjunctivita – ce este, când apare și cum se tratează

Conjunctivita este o afecțiune oculară care apare în urma unei infecții sau a unei alergii. Deși este neplăcută și poate fi contagioasă,  din fericire, conjunctivita, tratată corect și la timp, nu are repercusiuni asupra abilității de vedere. Nu încercați să tratați singuri conjunctivita, fără să mergeți la un control de specialitate, pentru a nu vă agrava afecțiunea.

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita apare atunci când pielița transparentă (conjunctiva) care acoperă partea albă a ochiului, din cauze virale, bacteriene sau alergice, se inflamează. Fiind o zonă cu vase foarte subțiri, la cea mai mică inflamație, acestea se umflă și membrana se înroșește. Este o afecțiune frecventă a ochiului, mai ales în cazul copiilor, și de cele mai multe ori nu este periculoasă. Sunt, desigur, și cazuri în care conjunctivita este contagioasă și poate apărea în forme mai severe. Poate fi acută (apare brusc și se vindecă rapid) sau cronică (durează mai mult timp și se vindecă mai greu).

Cum îmi dau seama că am conjunctivită?

Conjunctivita se instalează de obicei la ambii ochi și are următoarele manifestări:

  • Înroșirea ochilor
  • Senzație de arsură la nivelul ochilor
  • Mâncărime
  • Senzația de corp străin în ochi
  • Mici pungi de puroi lipite de gene
  • Lăcrimare involuntară

Tipuri de conjunctivită

În funcție de cauza care a condus la apariția acestei afecțiuni, conjunctivita poate să fie de mai multe feluri:

Conjunctivită virală sau bacteriană

Atunci când este rezultatul unui virus precum herpes simplex sau varicella- zoster. Acest tip de conjunctivită poate să se instaleze în timpul unei răceli sau a unei gripe, alături de simptomele specifice unei infecții respiratorii. Poate afecta un ochi sau ambii și are un grad ridicat de contagiere.

Conjunctivită alergică

Este un răspuns imunologic la întâlnirea cu un element alergic, precum polenul.  Acest tip de conjunctivită provoacă mâncărime, inflamație oculară și lăcrimare involuntară. Cea mai frecventă formă de tratament sunt picăturile anti-alergice.

Conjunctivită cauzată de o iritație

Dacă îți intră ceva în ochi, praf sau o substanță toxică, poate degenera în conjunctivită. Dacă senzația de corp străin în ochi nu dispare după ce îți speli ochii, este recomandată vizita la medicul oftalmolog.

Cum să nu transmiți conjunctivita

Dacă suspectezi că ai conjunctivită sau ai primit acest diagnostic de la medicul specialist, pe timpul tratamentului ai grijă să:

  • Nu-ți atinge ochii
  • Spală-te des pe mâini
  • Folosește prosoape curate și schimbă-le zilnic
  • Nu împărți același prosop cu altcineva
  • Aruncă toate cosmeticele pe care le-ai folosit până acum

Când mergi la un consult oftalmologic?

În conjunctivită, ochiul în sine nu doare. Însă, dacă întâmpini simptomele descrise mai sus timp de mai multe zile la rând, este necesar consultul cu medicul oftalmolog.

Diagnosticul de conjunctivită se pune pe baza simptomelor și anamnezei pe care medicul o conduce cu pacientul. Diagnosticul de certitudine se bazează pe examenul bacteriologic, virusologic și citologic al secreției conjunctivale.

Tratamentul în conjunctivită diferă de la caz al caz, în funcție de gravitatea afecțiunii și a tipului de conjunctivită.

  • Conjunctivită bacteriană – se prescriu de regulă picături cu antibiotic
  • Conjunctivita virală – tratament antiviral cu scopul de ameliorare a simptomelor.
  • Conjunctivită alergică – tratament anti -alergic cu antihistaminice și corticosteroizi, pentru a elimina reacția inflamatorie.

Te așteptăm la clinica Ofta Total pentru evaluarea și tratarea conjunctivitei, dar și pentru examenul anual oftalmologic, care îți spune starea de sănătate a ochilor tăi.

Scroll to Top