Iridociclita este o inflamație a irisului și a corpului ciliar, structuri din stratul mijlociu al ochiului (uveea). Iridociclita mai este cunoscută și sub denumirile de irită și uveită anterioară. Specialiștii Ofta Total te ajută să înțelegi când și de ce apare iridociclita, cum se manifestă și care sunt posibilitățile de tratament.
De ce apare iridociclita?
Iridociclita este un tip uveita, un termen general care se referă la inflamarea uveei, stratul mijlociu al ochiului. Uveea conține irisul, corpul ciliar și coroida. Iridociclita apare atunci când atât irisul, cât și corpul ciliar se inflamează.
Acest fenomen se poate produce din mai multe cauze, precum apariția unei leziuni, a unei infecții, a unei afecțiuni conexe precum artrita etc. Netratată, iridociclita poate duce la afectarea ireversibilă a vederii.
Semne și simptome iridociclită
Semnele iridociclitei pot fi similare cu cele ale altor probleme oculare, inclusiv conjunctivita, o abraziune corneană sau un obiect străin în ochi. Iată la ce ar trebui să fii atent:
- roșeață ușoară, hiperemie
- vedere încețoșată
- dureri oculare
- durere de cap
- sensibilitate la lumină (fotofobie)
Tipuri de iridociclită
Iridociclita se clasifică după cum urmează.
- Iridociclita acută
Este caracterizată de o apariție bruscă a inflamației irisului și a corpului ciliar. Poate să persiste sub 3 luni, durata obișnuită fiind de circa 6 săptămâni.
- Iridociclita cronică
Aceasta este o inflamație persistentă a irisului și a corpului ciliar. Afecțiunea se extinde peste 3 luni, apoi reapare în termen de 3 luni de la oprirea tratamentului.
- Iridociclita recurentă
Această formă a bolii este caracterizată prin recidivă și remisiune a afecțiunii.
Cauzele iridociclitei
De multe ori, cauzele iridociclitei nu se cunosc în totalitate. În unele situații, iridociclita poate fi provocată de anumite leziuni (iridociclita traumatică), de infecții sau de alți factori (iridociclita netraumatică).
Iridociclita traumatică poate fi determinată de orice tip de leziune la nivelul ochiului, cum ar fi arsuri chimice, traumatisme cu un corp contondent sau o lovitură în ochi.
Iridociclita netraumatică poate fi asociată cu o varietate de infecții și boli, inclusiv:
- Infecție bacteriană – boala Lyme, sifilisul, tuberculoza;
- Infecție parazitară – toxoplasmoza;
- Infecție virală, cum ar fi herpes simplex;
- Reacție adversă la un medicament;
- Boală autoimună, cum ar fi poliatrita, spondilita;
- Sistem imunitar compromis pe fondul HIV/SIDA;
- Afecțiune inflamatorie.
Diagnostic și tratament
Diagnosticul precoce al iridociclitei este important. Dacă nu este descoperită și tratată la timp iridociclita poate să se complice și să ducă la apariția unor probleme mai grave de vedere precum glaucomul, cataracta, edemul retinei.
Un medic oftalmolog îți va efectua un examen al ochiului, îți va testa acuitatea vizuală și îți va cere un istoric de sănătate în vederea identificării cauzei iridociclitei.
Ocazional, se cer teste de laborator și radiologice.
Tratamentul pentru iridociclita poate să includă picături pentru ochi pentru a dilata pupila, a preveni spasmele și a reduce inflamația din ochi, de exemplu anticolinergice sau steroizi topici.
Dacă ai iridociclită din cauza altor probleme de sănătate, ai putea avea nevoie de tratament suplimentar. De exemplu, dacă suferi de o infecție bacteriană specialistul îți va prescrie antibiotice.
În cazul în care suferi de anumite tipuri de artrită sau de boli inflamatorii intestinale ai putea să ai nevoie și de medicamente care să trateze aceste afectiuni.
Te-ai regăsit în materialul de mai sus și te temi că ai putea să suferi de iridociclită? Fă-ți o programare la Ofta Total și vino să găsim împreună tratamentul optim pentru tine.