neuropatia optica, imagine distorsionata vs imagine normala a unui peisaj la munte

Ce este neuropatia (nevrita) optică și cum o recunoști 

Neuropatia optică este o afecțiune care poate să apară atunci când nervul optic se inflamează. Neuropatia (nevrita) optică determină probleme de vedere, dureri oculare și alte simptome. Specialiștii Ofta Total îți arată care sunt simptomele neuropatiei optice, cum se stabilește diagnosticul și cum se tratează afecțiunea. 

De ce apare neuropatia optică? 

Neuropatia sau nevrita optică reprezintă o inflamare a nervului optic al ochiului. Nervul optic transportă semnalele luminoase din spatele ochiului către creier. Dacă nervul optic este inflamat, deteriorat sau infectat, vederea este afectată. 

În general, neuropatia optică apare la persoanele care suferă de scleroză multiplă (SM). 

Mult mai rar, neuropatia (nevrita) optică poate sa apara și la pacienți suferă de: 

  • Anumite infecții: copiii sunt mai predispuși să facă neuropatie optică după o infecție, cum ar fi varicela sau gripa. 
  • Boli care afectează sistemul imunitar, precum Lupus, sarcoidoză, sifilis, boala Lyme etc. 

Care sunt simptomele neuropatiei (nevritei) optice? 

Este important să știi să recunoști simptomele neuropatiei sau nevritei optice și să apelezi la medic, pentru ca problema să nu se agraveze.  

Principalele semne și simptome ale neuropatiei (nevritei) optice sunt: 

  • Vedere neclară la unul sau ambii ochi, incetosata, cu modificari ale vederii periferice. 
  • Vederea se înrăutățește, de obicei, timp de câteva ore sau zile, în neuropatia (nevrita) optică.  
  •  De obicei, vederea începe să se îmbunătățească în câteva săptămâni în cazul sclerozei multiple dacă se începe tratamentul curând. Neuropatia sau nevrita optică inflamatorie poate să se remita total, sau poate să fie precedată de sechele cu scăderea dramatică a vederii. 
  • Dureri ale ochilor, atunci când îi miști. Durerea poate să dispară în periodele în care vederea se îmbunătățește.  
  • Vederea de flash-uri de lumină. 
  • Modificări ale modului în care vezi culorile (mai întunecare/mai șterse decât sunt etc). 

Diagnostic  

Specialistul oftalmolog va apela la anumite teste pentru a vedea dacă neuropatia sau nevrita optică este cauza simptomelor tale. De asemenea, va fi necesar să se verifice dacă există semne de SM, dar fiind că neuropatia (nevrita) optică poate fi un simptom al acestei boli.  

În cadrul unui examen oftalmologic complet se vor măsura diferite aspecte ca vederea periferică, percepția culorilor, precum și partea din spate a ochiului cu nervul optic prin analiza tomografica OCT. 

Oftalmologul mai poate recomanda: 

  • Analize de sânge. 
  • RMN al creierului, care poate arăta modificări ale nervului optic și ale creierului, prezența SM sau identificarea altei cauze a neuropatiei (nevritei) optice.  
  • Puncție lombară, în anumite situații, pentru colectarea de lichid spinal, care ulterior se testează în laborator. Testele de laboratorul ale lichidului îi pot arăta medicului aspecte care țin de cauza neuropatiei optice.  

Cum se tratează neuropatia sau nevrita optică? 

Nevrita optică sau neuropatia, se ameliorează de obicei fără tratament. Acest lucru poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.  

Medicii pot trata neuropatia (nevrita) optică severă cu medicamente steroidiene administrate intravenos sau oral. Medicamentele sunt utilizate pentru scăderea inflamației nervului optic, remiterea cât mai rapidă a simptomatologiei, și îmbunătățirea vederii. 

Dacă suferi de neuropatie sau nevrită optică și în urma examenului RMN reiese că ai un risc ridicat de a face scleroză multiplă, specialistul îți poate da medicamente care pot încetini apariția bolii.   

Dacă rezultatele RMN-ului sunt normale, ai o șansă mai mică de a face scleroză multiplă. Dacă RMN-ul arată modificări ale nervului optic și ale creierului, riscul crește.  

Potrivit datelor, aproximativ jumătate dintre persoanele cu neuropatie (nevrită) optică fac scleroză multiplă în următorii 15 ani.  

Ai experimentat simptomele neuropatiei sau nevritei optice? Fă-ți o programare în Clinica Ofta Total din Sibiu și vino să aflăm împreună ce soluții există pentru tine.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top