Conjunctivita bacteriană este o contaminare microbiană a conjunctivei, care este o membrană subțire, transparentă, care acoperă suprafața ochiului și interiorul pleoapelor. Boala este generată de un agent bacterian. Conjunctivita bacteriană trebuie tratată etiologic prin depistarea bacteriei respective cu examinarea secreției conjunctivale cu antibiogramă.
De ce apare conjunctivita bacteriană?
Conjunctivita bacteriană poate sa apară în urma atingerii zonei ochilor cu mâinile contaminate sau cu obiecte contaminate, de la produse de machiaj, la batiste și chiar lentile de contact neîngrijite corespunzător.
Germenii bacterieni care determină, cel mai frecvent, apariția bolii sunt:
- Staphylococcus;
- Streptococcus;
- Hemophillus.
Totodată, conjunctivita bacteriană mai poate să fie determinată și de agenți patogeni precum Chlamydia și gonoreea, de la mamă contaminată la sugar, în timpul nașterii naturale.
Cum identifici conjunctivita bacteriană?
Știi că ai nevoie de tratament de specialitate pentru conjunctivita bacteriană, atunci când experimentezi simptome precum:
- secreție purulentă galben-verzuie uneori mucilaginoasă abundentă;
- senzație de mâncărime la nivelul ochiului;
- usturime sau arsură;
- senzație de prezență a unui corp străin în ochi;
- hiperlăcrimare;
- sensibilitate sporită la lumină;
- vedere încețoșată.
Când să apelezi la medic?
Dacă remarci o cantitate neobișnuită de secreție de culoare galbenă sau verzuie la nivelul ochiului, dacă te trezești dimineața cu pleoapele lipite, sau simți o durere severă la ochi, este necesar să apelezi la ajutorul unui oftalmolog.
Consultul de specialitate este cu atât mai important dacă simptomele sunt însoțite și de febră, frisoane, sau dificultăți de vedere.
Pentru stabilirea unui diagnostic precis, medicul oftalmolog va efectua un examen ocular, și prelevează secreție conjunctivală pentru analiza ulterioară în laborator, astfel încât să identifice bacteria care a declanșat conjunctivita.
Tratamentul conjunctivitei bacteriene
Conjunctivita bacteriană se tratează, cel mai frecvent, cu antibiotice prescrise de medicul oftalmolog. Va fi necesar să aplici picături oculare și/sau un unguent cu antibiotic, sub pleoapa inferioară a ochiului, de circa trei ori pe zi, pentru aproximativ 5-7 zile.
Pentru infecții mai rezistente sau în cazurile rare de conjunctivită bacteriană declanșată de gonoree sau de Chlamydia, ai putea să ai nevoie de un tratament pe bază de antibiotice orale, timp de câteva zile. Infecția se va ameliora după aproximativ o săptămână, dacă urmezi întocmai indicațiile specialistului.
Recomandări de îngrijire acasă, pentru ameliorarea simptomelor
Pe lângă tratamentul pentru conjunctivita bacteriană prescris de medic, este important să ai în vedere câteva aspecte referitoare la îngrijirea și protecția ochilor, pentru reducerea simptomelor conjunctivitei bacteriene.
- Spală-te pe mâini cu săpun și apă caldă.
- Nu atinge, nu freca zona ochilor! Daca lacrimezi șterge lacrima pe obraz, nu peste ochi!
- Menține curată zona ochilor, eliminând secreția produsă, cu ajutorul unui disc curat de bumbac.
- Schimbă-ți fața de pernă zilnic, până când scapi de infecție.
- Spală-ți prosoapele și lenjeriile de pat la temperaturi ridicate.
- Nu te freca la ochi, folosește doar șervețele curate de unică folosință.
- Nu folosi produse de machiaj de la alte persoane și nici nu le împrumuta pe ale tale.
- Dacă porți lentile de contact, renunță la ele, până când scapi de conjunctivita bacteriană, și înlocuiește-le cu ochelari de vedere.
- Evită zonele sau spațiile cu praf, încearcă să îți protejezi pe cât posibil ochii.
Dacă ai simptome de conjunctivită bacteriană și cauți cel mai bun tratament, specialiștii Ofta Total îți stau la dispoziție. Te așteptăm la o consultație de oftalmologie în Sibiu.