edem macular |Oftatotal

Edem macular: ce este și cum se tratează? 

Edemul macular reprezintă inflamația și acumularea de lichid în maculă, zona ochiului responsabilă de vederea centrală și de vederea detaliilor fine (care ne permite să citim sau să recunoaștem fețele). Află de la specialiștii Ofta Total de ce se produce edemul macular și cum se treatează.  

Ce este edemul macular? 

Un edem macular se produce atunci când există scurgeri de sânge din vasele sangvine din jurul retinei, ca urmare a deteriorării lor. Asta face ca macula să se umfle, provocând vedere încețoșată.  Edenul macular poare apare in multe afectiumi retiniene, edemul diabetic, din DMLV forma umeda, obstructiile venoase, HTA…

Edemul macular diabetic poate să apară pe fondul diabetului de tip 1 sau 2. Nivelul ridicat și constant de zahăr din sânge slăbește conexiunile dintre celulele din vasele mici de sânge numite capilare caare încep să depuna lichid în maculă. 

În ceea ce privește apariția edemului macular chistoid, aceasta poate fi declanșată de operația de cataractă. De obicei, apare în decurs de 4-10 săptămâni după intervenție, în special dacă este una complicată.  

Care sunt cauzele unui edem macular? 

Cel mai frecvent, edemul macular este asociat cu retinopatia diabetică. Diabetul face ca vasele de sânge ale retinei să aibă scurgeri de lichide,  cantități mici de sânge, și uneori, depozite de grăsime, ceea ce provoacă umflarea maculei.  

Dacă suferi de retinopatie diabetică, gestionarea diabetului poate ajuta la prevenirea sau întârzierea pierderii vederii. De asemenea, este important să îți faci un examen oftalmologic cel puțin o dată pe an. 

Există și alte afecțiuni sau situații care pot să determine edemul macular, printre care:  

  • Degenerescența maculară legată de vârsta, forma exudativa, umeda 
  • Uveita; 
  • Ocluzie venoasă retiniană; 
  • Anumite intervenții chirugicale oculare; 
  • Anumite medicamente. 

Persoanele cu edem macular au vederea încețoșată, dar tratamentul poate ajuta la reducerea umflăturii și la prevenirea pierderii vederii. 

Simptomele edemului macular 

Edemul macular este de obicei nedureros și poate da puține simptome la început, dar trebuie tratat din timp pentru a evita modificările ireversibile.  

În unele cazuri, edemul macular provoacă doar o ușoară încețoșare a vederii. Pentru alții, cauzează o pierdere mai severă a vederii centrale, ceea ce poate îngreuna desfășurarea activităților de zi cu zi, cum ar fi cititul și condusul. 

Pe lângă vederea neclară, care se înrăutățește în timp, este posibil să mai experimentezi și probleme ca: 

  • Obiectele din jur încep să îți pară distorsionate, mai ales atunci când privești drept înainte. 
  • Obiectele par a avea dimensiuni si forme diferite dacă privești cu un ochi și apoi cu celălalt. 
  • Culorile îți par neclare sau estompate. 
  • Dacă ai edem macular doar la un ochi, este posibil să dureze mai mult timp până când vei remarca modificări ale vederii. 

Metode de diagnostic 

În timpul unui examen oftalmologic, specialistul îți va dilata pupilele pentru a putea să examineze retina. 

Pentru diagnosticul edemului macular se pot folosi câteva metode.  

            Oftalmoscopia directa sau indirecta, 

            Biomicroscopia fundului de ochi 

  • Angiografia cu fluoresceină (angiofluorografia AFG) 

Acest test îi permite oftalmologului să vadă imagini ale vaselor de sânge din retină.  

Acest test îi permite medicului să vadă partea din spate a ochiului prin fotografierea retinei și a altor părți ale ochiului cu ajutorul unui aparat special.  

  • Grila Amsler  

Acest test îi spune medicului semne incipiente si evolutia edemului macular.  

Tratament edem macular 

Există multiple opțiuni de tratament pentru edemul macular.  

Printre acestea se numără tratamentele, injecțiile intravitreene, fotocoagularea laser și chirurgia  prin vitrectomie posterioară, care vor fi aplicate în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte. 

Stabilirea celei mai bune metode de tratament necesită abordarea, tratarea cauzei care stă la baza edemului macular, a scurgerilor și a umflăturilor retiniene aferente. 

În funcție de cauza edemului macular și de planul de tratament recomandat, poate dura câteva luni si ani, până la soluționarea eedemului macular. În acest timp, este important să urmezi recomandările medicului oftalmolog, pentru ca tratamentul să fie cât mai eficient. 

Ai recunoscut semnele edemului macular? Fă-ți cât mai repede, o programare la Ofta Total pentru un diagnostic și vino să aflăm care este cel mai potrivit tratament pentru tine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top