- Oboseala oculară: simptome și cauze
- Diagnostic și tratament pentru oboseală oculară
- Sfaturi de prevenție
Oboseala oculară, numită și astenopie acomodativă în limbaj de specialitate, este caracterizată de senzații de durere și de arsură ale ochilor, vedere incetosata, ca urmare a suprasolicitării acestora.
Activități prelungite precum cititul sau expunerea la ecrane poate duce la oboseală oculară. Chiar dacă nu este o boală în sine, astenopia acomodativă îți poate afecta calitatea vieții.
Oboseala oculară: simptome și cauze
Oboseala oculară sau astenopia acomodativă este tot mai frecventă în era digitală, fiind îndeosebi asociată cu utilizarea extinsă a calculatoarelor și a altor dispozitive digitale. Expunerea prelungită la ecrane, precum și alte activități solicitante pentru ochi, pot provoca simptome precum:
- durere de ochi;
- ochi uscat;
- senzație de arsură și iritație;
- vedere încețoșată sau dublă;
- dureri de cap;
- lipsă de concentrare.
Oboseala oculară îi afectează deopotrivă pe adulți și pe copii/adolescenți, având în vedere că tot mai multe persoane de vârste diverse au un stil de viață din care nu lipsește o expunere constantă, repetată și îndelungată la ecrane și la mediul digital. Astenopia acomodativă reprezintă, așadar, o consecință tangibilă a vieților noastre digitale, iar prioritizarea sănătății oculare în fața progreselor tehnologice este importantă.
Alți factori care pot duce la oboseală oculară mai pot fi:
- condusul pe distanțe lungi;
- cititul îndelungat;
- expunerea la lumină prea puternică sau, dimpotrivă, prea slabă;
- activități care implică o concentrare intensa;
- afecțiuni oculare subiacente precum ochiul uscat și viciile de refracție necorectate.
Diagnostic și tratament pentru oboseală oculară
Dacă experimentezi simptome de oboseală oculară, primul pas este să mergi la oftalmolog pentru a exclude afecțiuni mai grave. În cadrul vizitei de specialitate, medicul oftalmolog va efectua un examen oftalmologic amănunțit pentru a determina cauza oboselii oculare.
Tratamentul medical pentru astenopie este uneori necesar atunci când simptomele sunt severe sau sunt legate de o afecțiune de bază, de exemplu un defect de vedere necorectat. Tratamentul variază, în funcție de cauză, și poate include:
- ochelari de vedere;
- lentile de contact;
- chirurgie refractivă.
- picături pentru ochi;
- suplimente alimentare;
Sfaturi de prevenție
Pentru calmarea simptomelor oboselii oculare, medicul ți-ar putea recomanda anumite ajustări tehnologice sau modificări ale stilului de viață pentru a preveni și reduce oboseala oculară, ca de exemplu:
- Ajustarea fontului și a culorii de fundal pentru dispozitivele digitale pentru a crește confortul și lizibilitatea.
- Plasarea de filtre de reducere a strălucirii pe ecranele de calculator pot, de asemenea, reduce oboseala oculară.
- Utilizarea ochelarilor care blochează lumina albastră pot face ecranele mai confortabile pentru ochi.
- Aplicarea de lacrimi artificiale sau de comprese calde atunci când îți simți ochii iritați și uscați.
- Respectarea regulii 20-20-20 (la fiecare 20 de minute, timp de 20 de secunde, privește la ceva aflat la cel puțin 20 de metri distanță), astfel încât să scazi oboseala oculară.
- Optimizarea înălțimii biroului, a scaunului și ecranului calculatorului pentru o postură confortabilă.
- Menținerea unei circulații adecvate a aerului și a unui climat interior confortabil, cu ajutorul unui umidificator.
Este foarte important, de asemenea, să te asiguri că biroul și spațiul tău de lucru sunt iluminate corespunzător pentru ochi. Lumina trebuie să fie puternică, dar nu exagerat.
Un alt factor important în combaterea astenopiei acomodative este să clipești regulat. Totodată, în lupta cu oboseala oculară, este foarte important și să te hidratezi corespunzător și să dormi suficient.
Suferi de oboseală oculară (astenopie acomodativă) și cauți soluții pentru ameliorarea problemei tale? Fă-ți o programare la Clinica Ofta Total Sibiu și vino să aflăm împreună care este cea mai bună abordare pentru tine.