Retinopatia pigmentară (sau retinita pigmentară) este termenul medical pentru un grup de afecțiuni oculare rare, care pot determina pierderea vederii într-o proporție foarte mare și, uneori, în totalitate. Retinopatia afectează partea din spate a ochiului, adică retină.
Află de la specialiștii Ofta Total de ce apare această boală și ce opțiuni de tratament sunt disponibile, astfel încât retinopatia pigmentară să poată fi ținută, cât mai mult timp, sub control.
De ce apare retinopatia pigmentară
Retinopatia pigmentară are cauză genetică. Boala duce la deteriorarea progresivă a celulele din retină și, în cele mai multe cazuri, la pierderea vederii.La baza apariției retinopatiei pigmentare stau modificări ale genelor care controlează celulele din retină, gene modificate care se transmit de la părinți la copii.
Retinopatia pigmentară poate fi moștenită în diferite moduri. De aceea, dacă suferi de retinopatie pigmentară și dorești să devii părinte, te sfătuim să discuți cu un specialist sau consilier genetic, pentru a determina riscul de a transmite retinopatia pigmentară urmașilor tăi.
Există și situații în care retinopatia pigmentară apare ca parte a altor afecțiuni genetice, precum sindromul Usher, care determină atât pierderea vederii, cât și a auzului.
Retinopatia pigmentară mai poate fi cauzată și de unele medicamente, infecții sau de o leziune oculară – dar aceste cauze nu sunt la fel de frecvente.
- În timp, retinopatia pigmentară produce pierderea vederii în special a vederii periferice.
- Până la vârsta de 40 de ani, majoritatea persoanelor cu retinopatie pigmentară au vederea periferică deja foarte deteriorată. Dar, adesea, pot vedea drept înainte, pot vedea unele detalii și pot deosebi lumina de întuneric.
- Foarte puține persoane cu retinopatie pigmentară ajung să își pierdă total vederea.
Simptomele retinopatiei pigmentare
Simptomele unor forme de retinopatie pigmentară încep încă din perioada copilăriei. În cazul altor forme, oamenii nu observă simptomele decât mai târziu în viață.
Printre simptomele retinopatiei pigmentare se numără:
- Orbire nocturnă. Acesta este primul simptom al bolii. Persoanele cu orbire nocturnă au mai multe probleme în a vedea atunci cand se lasa seara.
- Pierderea vederii periferice. În timp, câmpul vizual se îngustează până când nu mai rămâne decât o parte din vederea centrală.
- Pierderea vederii clare și ascuțite. Persoanele cu retinopatie pigmentară ar putea să nu mai vadă detaliile mici, sau obiectele îndepărtate, la fel de bine ca înainte.
- Alte simptome ale retinopatiei pigmentare mai pot fi: sensibilitate la lumină puternică, pierderea vederii culorilor.
- La copii, de obicei părinții pot observa că micuții lor au dificultăți în a se deplasa în întuneric, sau în a se adapta la lumina slabă, ceea ce poate fi semn de retinopatie pigmentară.
Metode de testare a retinopatiei pigmentare
În timpul unui examen oftalmologic, un medic ar putea găsi modificări care să îl facă să suspecteze prezența retinopatiei pigmentare. Acest lucru este mai probabil dacă boala are cauză genetică.
Există multe teste pentru retinopatie pigmentară, îm funcție de situație. Cele mai folosite teste de către oftalmologi sunt:
- Examen oftalmologic complet care include si o examinare amanuntita a retinei centrale si periferice.
- Examinarea campului vizual
- Tomografia in coerenta optica a retinei
- Electroretinografia (ERG)- examinarea de electie pentru diagnosticul pozitiv
Acest test măsoară semnalele electrice de la celulele din retină care reacționează la lumină. În timpul acestui test, medicul administrează un medicament pentru a amorți ochiul. Apoi, se pune un fir mic sub pleoapa inferioară. Firul captează semnale electrice de la retină.
Dacă retinopatia pigmentară a afectat retina, semnalele nu sunt normale. Un test ERG poate depista retinopatia pigmentară din timp. Uneori, acesta poate detecta retinopatia pigmentară înainte ca o persoană să aibă simptome.
- Testele de sânge
Acestea pot arăta modificări ale genelor care determină retinopatia pigmentară.
- Medicii pot măsura, de asemenea, și vederea culorilor.
Tratament retinopatie pigmentară
Retinopatia pigmentară nu se poate vindeca. Totuși, anumite instrumente pentru vederea slabă, precum și programele de reabilitare pot ajuta persoanele cu retinopatie pigmentară să se bucure, la maximum, de vederea lor.
Trei forme rare de retinopatie pigmentară pot fi tratate prin modificări ale dietei și vitamine. Oftalmologul îți va spune dacă este cazul tău, în funcție de forma de retinopatie pigmentară de care suferi. Pentru alte persoane, consumul de alimente cu mulți acizi grași Omega-3, cum ar fi peștele, ar putea fi de ajutor.
În unele cazuri, medicii pot înlocui genele deteriorate care cauzează retinopatia pigmentară. Acest tratament se numește terapie genică. Recent exista un medicament aprobat pentru tratamentul retinopatiei pigmentare de cauza genetica, dar acesta poate fi utilizat daca mai exista celule viabile in retina si boala este cauzata de mutatia unei anumite gene.
Medicii pot trata, de asemenea, unele dintre problemele secundare pe care le au persoanele cu retinopatie pigmentară, precum umflarea maculei și cataracta. Dar respectivele tratamente nu ajută la vederea periferică și nici nu încetinesc evoluția retinopatiei pigmentare, uneori pot sa mai imbunatateasca vederea.
Cauți un tratament care să îți țină sub control retinopatia pigmentară, astfel încât să vezi bine pentru cât mai mult timp? Fă-ți o programare la Ofta Total și vino să vorbești cu unul dintre specialiștii noștri.