femeie cu ochii verzi in timp ce isi pune lentile de contact

Putem purta lentile de contact în timpul somnului?

Când aleg între ochelari și lentile de contact, cei mai mulți pacienți o fac pe criterii estetice sau de comoditate. Folosirea lentilelor ne permite să avem o viață mai activă și totodată au marele avantaj de a îmbunătăți vederea periferică. Pe de altă parte, folosirea constantă și pe termen lung a lentilelor de contact necesită o disciplină serioasă. 

În acest articol, Dr. Andreea Botezan, medic oftalmolog în cadrul clinicii Ofta Total, ne va explica ce se întâmplă dacă dormi cu lentilele de contact, care sunt riscurile la care te expui, cum ar trebui să le folosești pentru ca ochii tăi să fie sănătoși și care sunt semnele care indică o potențială infecție oculară. 

Nu uita! Înainte de a cumpăra lentile de contact, o vizită la oftalmolog este necesară. Acesta va  explica, printre altele, numărul de ore pe zi în care lentilele pot fi purtate la început și modul în care acest interval de timp poate fi crescut. 

Ce se întâmplă dacă dormi cu lentilele de contact? 

În timpul somnului ochii trebuie să respire, de aceea nu este recomandat să dormim cu lentilele de contact. Purtarea mai mult de 12 ore pe zi a lentilelor de contact determină uscăciunea oculară, o lipsă de oxigenare a corneei, urmată de apariția unor complicații infecțioase sau noninfecțioase și în final de afectarea vederii.  

În plus, există riscul ca lentilele să se usuce și să se lipească de ochi în timpul somnului, ceea ce poate provoca durere și disconfort atunci când se încearcă să le îndepărtezi. 

Din aceste motive, este foarte recomandat să îndepărtezi lentilele de contact înainte de a adormi și să le porți doar conform recomandărilor opticianului sau oftalmologului tău. Utilizarea necorespunzătoare a lentilelor de contact poate pune în pericol sănătatea ochilor și poate duce la complicații serioase. 

Există lentile de contact cu care poti dormi? 

Da, există lentile de contact special concepute pentru a fi purtate timp îndelungat, inclusiv în timpul somnului. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de “lentile de contact pentru dormit” sau “lentile de contact cu purtare continuă” și sunt confecționate din silicon-hidrogel. Acestea sunt cunoscute și sub numele de lentile terapeutice sau  lentilele de încetinire a evoluției miopiei (ortokeratologice). 

Cu toate acestea, chiar și cu lentile de contact care sunt aprobate pentru purtare continuă, este important să urmezi toate sfaturile primite de la medicul sau opticianul tău și, desigur, sa te asiguri că respecți toate instrucțiunile de îngrijire și utilizare a lentilelor de contact. 

De asemenea, chiar și cu lentile de contact pentru dormit, este recomandat să faci pauze regulate de purtare și să ai grijă să menți o igienă adecvată a lentilelor și a ochilor pentru a preveni infecțiile și alte probleme oculare. 

Cum folosim lentilele în mod corect?

Respectarea următoarelor sfaturi te va ajuta să folosești lentilele de contact în mod corespunzător și să te bucurați de o vedere clară și confortabilă fără a pune în pericol sănătatea ochilor. 

Pentru a proteja sănătatea ochilor în timp ce porți lentile de contact este indicat să NU: 

  • Dormi noaptea cu lentilele de contact; 
  • Refolosești lentilele de unică folosință; 
  • Să intri în mare sau piscină purtând lentile; 
  • Îți atingi ochii dacă ai mâini murdare; 
  • Folosești lentilele altei persoane; 

Pentru a evita infecțiile, dar și alte probleme care ar putea pune în pericol sănătatea ochilor este indicată: 

  • Spălarea mâinilor înainte de atingerea ochilor și a lentilelor de contact; 
  • Clătirea lentilelor într-o soluție recomandată; 
  • Înlocuirea recipientului în care sunt depozitate lentilele în fiecare lună; 
  • Schimbarea zilnică a soluției în care sunt păstrate lentilele; 
  • Folosirea exclusivă a lentilelor recomandate de către oftalmolog. 

Cum recunoști o infecție oculară?

Dacă observi unul sau mai multe din aceste simptome este necesar sa apelezi la un medic oftalmolog: 

  • Ochi roșii; 
  • Durere
  • Ochi uscați sau, din contră, umezi; 
  • Sensibilitate crescută la lumină; 
  • Senzația de mâncărime; 
  • Vedere în ceață.  

Un diagnostic pus cu întârzierea amână primirea tratamentului de care ai nevoie și, în anumite cazuri, îți poate pune în pericol vederea. De asemenea, este indicat să folosești ochelari de vedere în locul lentilelor până la stabilirea cauzei simptomelor. 

Lentilele de contact sunt o soluție la îndemână atunci când vrei să duci o viață activă, iar ochelarii de vedere pot deveni o povară. Într-un consult oftalmologic poți primi sfaturi utile pentru a folosi lentilele în siguranță și pentru a-ți păstra sănătatea ochilor. 

Scroll to Top