Ptoza palpebrală adulți și copii, Ofta Total

Ptoza palpebrală: ce este și cum îți poate afecta vederea?

Ptoza palpebrală este una dintre cele mai frecvente probleme în chirurgia oculoplastică, fiind cunoscută, popular, ca „pleoape căzute” sau „lăsate”. Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul clinicii Ofta Total Sibiu, îți explică ce este ptoza palpebrală și cum poate să fie remediată. 

De ce apare ptoza palpebrală?

Ptoza palpebrală este caracterizată de o poziție anormală a pleoapelor, o cădere a acestora, determinată de o disfuncție la nivelul mușchilor pleoapei. Cauzele pot fi congenitale sau degenerative, iar ptoza poate să afecteze, cu precădere, adulții, dar și copiii. În cazuri mai serioase, ptoza palpebrală poate împiedica vederea normală, pentru că afectează axul vizual și acoperă pupila. 

Ptoza la nivelul pleoapelor apare, în special, în urma pierderii elasticității pielii și a scăderii funcției mușchilor ridicători ai pleoapei superioare, ca urmare a  procesului de îmbătrânire, ceea ce este natural. La copii, însă, pleoapele lăsate (sau căzute) sunt afecțiuni congenitale (ptoză palpebrală congenitală). 

Tipuri de ptoză palpebrală

Ptoza palpebrală se poate prezenta sub mai multe forme:

Ptoza aponevrotică

Este cel mai frecvent tip de ptoză palpebrală și apare ca urmare a îmbătrânirii țesuturilor tendonului mușchiului elevator.

Ptoza neurogenă

Ptoza palpebrală congenitală, apare cel mai frecvent la copii, și este determinată de o anomalie care afectează inervația unuia dintre mușchii care ajută la deschiderea pleoapei.

Ptoza mecanică

Este produsă de prezența unui chist sau a unei tumori în pleoapa superioară, care provoacă o cădere a pleoapei, din cauza greutății chistului. 

Ptoza miogenă

Apare din cauza unor modificări musculare, astfel încât mușchiul elevator al pleoapei superioare nu își îndeplinește bine funcția și nu poate fi menținut într-o poziție normală. 

Simptomele ptozei palpebrale 

Poți recunoaște simptomele ptozei palpebrale, după severitatea lor, respectiv:

  • aspectul căzut al pleoapei superioare, care acoperă parțial sau total ochii;
  • reducerea câmpului vizual, moderat sau sever, cu pleoapa care acoperă o parte mare din pupilă;
  • necesitatea de a forța o anumită poziție a capului și a gâtului, pentru a vedea mai bine, care poate duce la durere cervicală cronică;
  • tendința de a ridica sprâncenele, pentru a compensa din vederea afectată de căderea pleoapelor, ceea ce îți poate provoca dureri de cap;
  • asimetrii inestetice, care produc diferențe evidente în poziția unei pleoape, în raport cu cealaltă;
  • ochi roșu, senzație de corp străin în ochi, de arsură, secreții albe, lăcrimare. 

Este important să acorzi o atenție sporită acestor simptome, inclusiv celor subtile. 

Tratament ptoză palpebrală

Netratată, ptoza palpebrală poate conduce la apariția ambliopiei („ochiul leneș”) sau strabismului la copii, din cauza vederii scăzute la ochiul acoperit de pleoapă. Ochiul, dacă este acoperit, nu dezvoltă vedere și rămâne un ochi leneș. Copiii cu ptoză palpebrală ar trebui duși cât mai repede la un oftalmolog, pentru a evalua problema, gravitatea ei, dar și pentru recomandări privind cel mai bun tratament. 

Tratamentul ptozei palpebrale are efectul de a îmbunătăți, din punct de vedere estetic, zona ochilor, dar și de a îmbunătăți câmpul vizual. Ptoza palpebrală se poate trata doar pe cale chirurgicală, de către un chirurg oftalmolog, sau de către specialistul în chirurgie estetică. 

Operația se numește blefaroplastie și are ca rol repoziționarea corectă a pleoapelor prin scurtarea și întărirea mușchiului care o ridică sau ancorarea acestuia. 

Blefaroplastia se efectuează sub anestezie locală și are beneficii atât estetice, cât și funcționale, în situațiile în care ptoza palpebrală afectează vederea. Operația poate fi realizată atât la nivelul pleoapelor superioare, cât și al celor inferioare. 

Dacă ai identificat semnele ptozei palpebrale, te invităm la un consult oftalmologic de specialitate, la Ofta Total Sibiu. Pentru detalii despre diagnosticul și tratamentul pleoapelor lăsate, fă-ți o programare! 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top