refractometria computeriza, femeie pacient la procedura de refractometrie

Refractometrie oculară: ce înseamnă și când se folosește? 

Refractometria oculară este o tehnică oftalmologică prin care se determină refracția ochiului. Află de la specialiștii Ofta Total când se efectuează și care este rolul refractometriei.  

Ce este refractometria oculară? 

Refractometria oculară este o procedură de diagnostic, nedureroasă, neinvazivă și obiectivă pentru pacient. Ea se bazează pe măsurarea raportului dintre puterea de refracție a corneei, a cristalinului si a corpului vitros față de axa longitudinală a ochiului într-o stare de echilibru optic. 

În Clinca Ofta Total Sibiu, folosim refractometria computerizata pentru determinarea dioptriilor pacientului. Pe baza acestei evaluări, se pot prescrie lentilele ochelarii  sau lentilele de contact.   

Odată cu apariția refractometriei computerizate, specialiștii au renunțat, sau au început să utilizeze mai rar, metodele mai vechi de diagnostic, precum astigmometria și skiascopia. 

Refractometrie versus refracție 

Refractometria este definită ca fiind măsurarea erorii de refracție și nu trebuie confundată cu termenul refracție.  

Refracția reprezintă suma etapelor efectuate pentru a ajunge la o decizie cu privire la lentila sau lentilele (dacă este cazul) care vor fi cele mai benefice pentru pacient. Aceste etape includ, pe lângă refractometrie, măsurarea acuității vizuale, măsurarea capacității de acomodare și exercitarea judecății clinice.  

Cum se face refractometria? 

Dacă ai fost vreodată în cabinetul unui oftalmolog, probabil că ai văzut un refractometru oftalmologic. Este vorba despre dispozitivul cu ajutorul căruia specialistul efectuează refractometria oculară care măsoară, automat și cu foarte multă precizie, refracția. 

  • Un refractometru măsoară puterea lentilelor pentru ochelarii necesari  de corecție a vederii. 
  • În timpul refrectometriei computerizate, refrectometrul emite o undă de lumină infraroșie, care se reflectă din retină și este fixată de senzori la intrarea și ieșirea din ochi. 
  • Programul computerizat  de refractometrie analizează, ulterior, măsurătorile și oferă valori în cifre. 
  • Măsurătorile astfel obținute îl ajută pe medic să identifice viciile de refracție ale vederii.  
  • În urma consultului de refractometrie oculară, specialistul oftalmolog poate să furnizeze pacientului o rețetă pentru ochelari sau lentile de contact. 

Când se recomandă? 

Cele mai frecvente afecțiuni care determină vicii de refracție și în care poate ajuta refractometria sunt: 

În miopie și hipermetropie, prin refrectometrie oculară se măsoară gravitatea viciului de refracție în dioptrii, dacă pacientul este miop (indicat cu semnul -), sau hipermetropic (indicat cu semnul +). Astfel se calculează puterea lentilelor necesare în vederea corectării viciului de refracție.  

În cazul astigmatismului, apare o imperfecțiune a curburii ochiului, ceea ce provoacă neclaritate a vederii. La persoanele fără astigmatism ochii sunt perfect rotunzi. Prin refrectometrie computerizată, medicul află cât de sever este astigmatismul și axa (unghiul) în care este localizat la nivelul ochiului. 

Valorile corecte ale refractiei sunt date dupa cicloplegie(dilatarea pupilei) 

Ai nevoie de ochelari de vedere și cauți să îți faci o refractometrie oculară? Fă-ți o programare la Ofta Total și vino la consultul cu unul dintre specialiștii noștri. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top