Tensiune oculară, clinica Ofta Total, Sibiu

Tensiunea oculară – ce este și cât este de gravă?

Tensiunea oculară crescută se produce atunci când presiunea din interiorul ochiului are valori mai mari față de cele normale. Deși nu provoacă durere și nu se manifestă prin niciun semn, tensiunea oculară cu valori anormale, în timp, poate să ducă la probleme grave de vedere. 

Ce este tensiunea oculară?

Tensiunea oculară este presiunea cu care globul ocular apasă pe pereții care îl înconjoară. În spatele cristalinului, zona numită pol anterior, se formează umoarea apoasă, care este o substanță din interiorul ochiului, care trebuie secretată într-un grad normal, pentru menținerea sănătății oculare optime. Când ochiul produce acest tip de secreție într-o cantitate mai mare, sau atunci când substanța nu are canale prin care să fie eliminată, apare tensiunea oculară crescută(HTIO). 

Tensiunea oculară anormală (hipertensiune intraoculară) nu este o afecțiune, cât mai degrabă un semnal de alarmă asupra posibilității de a dezvolta glaucom sau alte probleme oftalmologice. 

Factorii de risc pentru hipertensiune oculară

Pentru că tensiunea oculară anormală (hipertensiunea intraoculară) nu se manifestă prin niciun simptom, de cele mai multe ori este depistată accidental în timpul consultației de oftalmologie. De asemenea, pe termen scurt nu va avea repercusiuni, însă, tensiunea oculară crescută, dacă nu este ajustată la valorile normale, în timp, va duce la apariția glaucomului.

Cum se măsoară tensiunea oculară?

Măsurarea tensiunii oculare se poate face prin metoda non-contact (tensiunea oculară se măsoară cu ajutorul unui jet de aer, fără să se atingă ochiul) sau prin metoda contact, cu atingerea corneei. A doua metodă presupune administrarea unor picături de anestezie și este mai precisă. Valorile considerate normale pentru tensiunea oculară sunt de 10-21 mm coloană de mercur. 

La clinica OftaTotal, măsurarea tensiunii oculare se face cu ajutorul aplanotonometrului, un instrument mic, care aplică presiune pe suprafața ochiului și, cu ajutorul biomicroscopului, se citește rezultatul. Presiunea ochiului este măsurată în funcție de câtă forță este necesară pentru aplatizarea corneei.

Cui îi este recomandată măsurarea tensiunii oculare?

Măsurarea tensiunii oculare este recomandată la fiecare control oftalmologic, mai ales după vârsta de 35 de ani. Cu precădere, trebuie făcută în următoarele cazuri:

  • Vârstă de peste 60 de ani 
  • Istoric de familie de glaucoma
  • Diagnostic de diabet sau hipotiroidism
  • Existența unor afecțiuni oculare cronice sau a unor leziuni
  • Diagnostic de miopie
  • Administrarea pentru o perioadă mai lungă de timp a unui tratament pe bază de corticosteroizi
  • Sesizarea pierderii treptate a vederii periferice
  • Durere oculară severă 
  • Vedere neclară 
  • Înroșirea frecventă a unui ochi sau a ambilor 

Măsurarea tensiunii oculare permite depistarea glaucomului, afecțiune care poate duce la orbire, iar menținerea tensiunii oculare în valorile normale împiedică deteriorarea nervului optic

Complicațiile tensiunii oculare

Tensiunea oculară poate deteriora nervul optic. Acesta funcționează ca un “cablu de electricitate” care conectează ochiul de creier și prin care se transmit mesajele vizuale. Când este deteriorat, creierul nu mai primește mesajele corecte și complete. Deteriorarea nervului optic duce în timp, într-un ritm lent, la scăderea acuității vizuale, fără ca persoana în cauză să-și dea seama. 

În momentul în care este afectat nervul optic în urma instalării tensiunii oculare, pacientul poate să dezvolte glaucom. Ceea ce înseamnă că i se îngustează câmpul vizual, nu mai poate să vadă decât central, ca și cum s-ar uita printr-un tub și, într-un stadiu și mai avansat doar un câmp periferic temporal. În astfel de cazuri, vederea centrală pe care o folosim atunci când conducem o mașină sau când citim este afectată într-un stadiu avansat al deteriorării nervului optic. 

Dacă observați modificări la nivelul câmpului vizual sau vi se pare că nu “mai vedeți bine”, vă așteptăm la un consult oftalmologic la clinica OftaTotal din Sibiu, pentru măsurarea tensiunii oculare. Glaucomul nu este o boală care doare, dar care un impact semnificativ asupra sănătății oculare. 

Scroll to Top