Ochi roșu, consecința unei afecțiuni

Ochiul roșu: de ce și când apare?

Poate că te-ai confruntat, măcar o dată în viață, cu problema ochiului roșu. Cel mai adesea, ochiul roșu este inofensiv și se vindecă de la sine. 

Dacă ochiul este roșu și umflat, dacă este însoțit de durere, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată, este foarte important să mergi la un cabinet de oftalmologie deoarece poate anunța o boală gravă oculară.

De ce apare ochiul roșu?

Este neplăcut să te privești în oglindă și să observi vasele de sânge și de iritație la nivelul ochiului. Aceste simptome te fac să pari bolnav, obosit și stresat. Roșeața ochiului apare atunci când vasele mici de sânge ale suprafeței oculare cresc în volum și se inflamează. 

De multe ori, este vorba despre o simplă reacție la un corp străin, care îți intră în ochi, și care, produce iritație. Alteori, poate să fie vorba despre o alergie care afectează ambii ochi. 

Există situații în care un ochi devine roșu din cauza purtării îndelungate a unor lentile de contact, sau ca urmare a expunerii îndelungate la ecrane (laptop, telefon mobil, tabletă, TV etc).  

Alte cauze ale ochiului roșu pot fi blefarita, conjunctivita, cheratita, ochiul uscat, glaucomul, uveita,  anumite accidente produse la nivelul ochiului. 

Dacă problema persistă este indicat să cauți ajutor de specialitate. 

Ochii roșii, cauze

Ochii roșii și alergiile

Ochii tăi intră, în permanență, în contact cu factorii de mediu sau cu anumite substanțe iritante. Polenul, blana animalelor, praful, precum și anumite ingrediente din produsele de machiaj sau din soluțiile în care se păstrează lentilele de contact – toate acestea pot ajunge în corpul uman, determinând reacții alergice. Se produce histamină pentru a lupta cu alergenii, ceea ce are ca efect lărgirea vaselor de sânge din conjunctiva, aspectul iritat, lăcrimarea și mâncărimea la nivelul ochiului. 

Blefarita

Aceasta reprezintă o inflamație apărută la nivelul marginilor pleoapelor, însoțită de roșeață. Aceste simptome sunt acompaniate, de regulă, și de prurit, senzație de arsură, sensibilitate la lumină și lăcrimare excesivă. Blefarita este o afecțiune cronică, de mai multe feluri uneori foarte greu de tratat.

Ochi roșu în conjunctivită

O infecție frecventă a ochiului, conjunctivita, este o altă cauză frecventă a apariției ochiului roșu. Conjunctivita se produce atunci când membrana superficială a ochiului, numită conjunctivă, se infectează. Când se întâmplă asta, vasele de sânge se dilată și se irită, astfel că ochiul capătă un aspect însângerat.

Există mai multe tipuri de conjunctivită unele necesitând tratament cu antibiotice, fiind și contagioase. Copiii sunt mai predispuși să aibă un ochi roșu, ca urmare a unei conjunctivite. 

Glaucomul

Glaucomul este de mai multe feluri. Glaucomul cronic cu unghi deschis nu are, inițial, simptome, dar evoluează, în timp, și poate duce într-un stadiu avansat, chiar și la orbire. Fii foarte atent dacă ai ochii roșii, însoțiți de durere, scăderea vederii, durere de cap, amețeală, efect de halou, curcubeu în jurul surselor de lumină. Prezintă-te de urgență la un cabinet de oftalmologie sau la spital, deoarece poate fi un glaucom prin închiderea unghiului.

Alte cauze ale apariției ochiului roșu pot fi: 

Tratamentul pentru ochiul roșu

În funcție de problema care determină apariția ochiului roșu, se stabilește și tratamentul. 

În cazul alergiilor, de exemplu, anumite picături care se aplică la nivelul ochiului pot fi foarte eficiente. Acestea îndepărtează alergenii și hidratează ochiul roșu și umflat, iritat, uscat, sau chiar pot elimina senzația de prurit. 

Blefarita poate fi tratată prin curățarea și menținerea igienei la nivelul pleoapelor, uneori medicul poate să prescrie și antibiotice și coliruri pe bază de steroizi. 

Dacă suferi de conjunctivită bacteriană, virală sau alergică, este important să folosești picături oculare la recomandarea medicului. Totodată, este foarte important să cureți zona cu șervețele dezinfectante destinate zonei oculare, diferite pentru fiecare ochi, ca să eviți răspândirea infecției de la un ochi la altul. 

Poți aplica și comprese calde, pe fiecare ochi, timp de câteva minute, astfel încât să elimini secrețiile apărute la niveul ochiului. 

Ochi roșii: când mergi la oftalmolog

Este important să știi că poți preveni și tu acasă ochiul roșu. Este important să eviți să atingi ochii cu mâinile. Dacă porți lentile de contact, este important să le îngrijești conform recomandărilor. 

Înainte de culcare, este necesar să te demachiezi și să cureți zona ochilor, în mod corespunzător. 

Este foarte important să apelezi la un specialist dacă remarci:

  • durere la nivelul ochilor
  • afectarea vederii
  • sensibilitatea sporită la lumină
  • simptome care se agravează și nu dispar, după cateva zile
  • secreții la nivelul ochiului
  • febră sau durere, care însoțesc disconfortul ocular

Dacă experimentezi aceste semne pe lângă un ochi roșu, specialiștii Ofta Total te sfătuiesc să îți faci o programare. Suntem alături de tine și te ajutăm să găsim cea mai bună soluție pentru ochii tăi.

3 thoughts on “Ochiul roșu: de ce și când apare?”

  1. Am avut un ochi roșu puțin umflat și îl simțeam uscat și mă manca și mă durea,acum am la celălalt ochi dar este umflat la pleoapa de sus puțin mai mult și e roșu,îl simt uscat ,mă doare și mă ustura și mănâncă uneori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top